INSPIRATIEVIJVER

De Dag van de Stilte wil aandacht vragen voor het belang van verschillende soorten stiltes: voor stilte buiten ons en stilte in ons.
Het ervaren van stilte heeft een uitwerking op vele aspecten van ons leven: op individueel niveau, op hoe we met elkaar omgaan en op hoe we de maatschappij samen vormgeven. 

Met deze pagina willen we je graag inspireren op welke manieren je stilte vorm zou kunnen geven. 
Heb je een inspirerende toevoeging voor deze pagina? Laat het ons dan graag weten per mail.

Horen/luisteren in stiltegebieden

Ken je iemand die vogelgeluiden kan herkennen? Ga met een groep mensen op pad en luister naar de geluiden van vogels en het ruisen van de bladeren.

Organiseer een stilteconcert in een stiltegebied.

Proeven in stiltegebieden

Organiseer een picknick in een stiltegebied, vraag iedereen wat mee te nemen, Helemaal leuk als je een kenner van wilde planten inschakelt en een lunch samenstelt met wat je gevonden hebt.

Eet smakelijk!

fotograferen-in-de-natuur
foto photographylimburg

Kijken in stiltegebieden

Houd je van fotograferen? Kan de stilte een inspiratiebron zijn voor foto’s? Ga op pad met je fototoestel en maak de mooiste foto’s in een stiltegebied. Maak je een foto die je wilt delen stuur deze dan per mail naar de Dag van de Stilte. Dan plaatsen we deze met jouw goedkeuren op de website en Facebook.

Houd je van tekenen of schilderen? Ga op pad met je schetsboek of schildersezel en verbeeldt de stilte.

Bewegen in stiltegebieden

Ga wandelen in stilte of ga met vrienden op stap in een stiltegebied. Wees zo nu en dan eens echt stil… Als de temperatuur het toelaat kun je ook een keer ‘stil’ zitten in de natuur. Zorg dat je warm genoeg blijft.

Beoefen yoga, tai chi of een andere bewegingsvorm in een stiltegebied.

Stiltegebieden hebben fietsroutes. Plan een route die je wilt fietsen.

Kunst in stiltegebieden:​

Marjolein Dallinga is een Nederlandse viltkunstenaar woonachtig in Canada. Met haar monumentale werk exposeert ze over de hele wereld.

De natuur biedt zoveel materiaal om zelf aan de slag te gaan kleine of grote kunstwerken te maken. Of maak een amulet. Neem zelf materiaal mee om te binden (geen plastic).
Je kunt ervoor kiezen het werk achter te laten.

Stiltecadeaus in stiltegebied

Geschikt voor een grote(re) groep.
Stilteontdekkingstocht voor volwassenen en kinderen waarop je verschillende soorten stiltecadeaus krijgt. De cadeaus zijn poorten naar stilte om via de zintuigen naar binnen te keren.

Je betreedt alleen of per groepje in stilte het stiltegebied, een mooie besloten plek, door onder een poort door te gaan: bord tussen twee bomen o.i.d.

stilteactiviteiten

5 minuten cadeaus

In een stiltegebied allerlei soorten bemande stilteposten creëren waar deelnemers naar toe kunnen lopen om het stiltecadeau in ontvangst te nemen. De persoon bij de post vertelt zacht wat er gaat gebeuren bij de stiltepost. Of de uitleg is op een papier bij de post te lezen.

Stiltecadeaus krijgen duurt bijvoorbeeld vijf minuten.