wat doen we ?

De Dag van de stilte vindt sinds 2011 jaarlijks plaats op de laatste zondag in oktober als de zomertijd overgaat in de wintertijd. We vragen aandacht voor het belang van stilte en voor de Dag van de Stilte waarop vele soorten stilte-activiteiten plaatsvinden. We enthousiasmeren mensen activiteiten te organiseren en aan stilte activiteiten mee te doen.

Doel:

Het doel van de Dag van de Stilte is om de vele facetten van stilte – de beleving, werking en waarde -onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

Voor wie:

Voor iedereen die stilte wil ervaren: jong en oud, volwassene of kind, man of vrouw, gelovig of niet gelovig, spiritueel of niet spiritueel, wel of niet houdend van natuur, kunst, literatuur, sport…
Iedereen kan kiezen voor een activiteit die bij hem of haar past.

wat doen we -stiltebeleving -kind
wat-doen-we---door wie

Door wie:

De activiteiten op de Dag van de Stilte worden aangeboden door tal van organisaties. Deze zijn actief op het gebied van opvoeding en onderwijs, natuur en milieu, gezondheid en welzijn, religie en spiritualiteit, sport en recreatie, kunst en cultuur, overheid en bedrijfsleven.

Soorten stilteactiviteiten:

Er zijn vele soorten stilteactiviteiten mogelijk. Je kunt hierbij denken aan: een stiltemeditatie, een stiltewandeling, een schilder- of fotoworkshop rond het thema stilte, een stilteviering, stiltegedichten lezen of schrijven, een stilteconcert, een lezing over de gezondheidseffecten van geluid en stilte, een stilteproeverij, kanoën in een stiltegebied, tuinieren.

stilte-wandeling

Waar:

De activiteiten vinden plaats in heel Nederland en Vlaanderen, zowel binnen als buiten. In een stiltegebied, een kerk, moskee of spiritueel centrum. Maar ook in een drukke stad, op een plein of in een concertzaal.

Duur:

De duur van een activiteit verschilt, van 1 minuut tot een hele dag.

Kosten:

Veel stilte-activiteiten zijn gratis of kosten weinig waardoor zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid worden gesteld aan stilte-activiteiten deel te nemen.
Er zijn ook organisatoren die wel geld voor hun stilte-activiteit vragen, bijvoorbeeld omdat zij zelf geld moeten uitgeven voor het huren van een ruimte.
Aan de deelnemers wordt na afloop van de activiteit een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de landelijke organisatie van de Dag van de Stilte.

Wilt u de Dag van de Stilte financieel steunen? Klik dan hier.

Stilte is van niemand, Zij is van ons allemaal,
Stilte verbindt ons met elkaar, met de aarde,
met onszelf ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging.