Over ons

De Dag van de Stilte wordt georganiseerd door een team vrijwilligers.
Een aantal jaar hoorden zij bij Stichting Stilte Ned.werk die zich inzette voor het belang van stilte voor mensen samenleving. in 2021 is Stilte Ned.werk samen gegaan met de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG), die zich al 50 jaar inzet voor minder geluidsoverlast en meer stilte in onze samenleving. Het NSG huis heeft een geluidspijler en een stiltepijler.

We zetten ons in voor stilte in de buitenwereld en voor stilte in onze binnenwereld.

Stilte in de buitenwereld

Stilte in de buitenwereld betekent niet dat het daar volledig stil hoeft te zijn. Natuurgeluiden bijvoorbeeld kunnen de beleving van stilte verdiepen. Stilte in de buitenwereld gaat over stille en rustige plekken in steden en dorpen, over stiltegebieden en over stilteruimtes. Stilte in de buitenwereld kan ook helpen om innerlijke stilte te ervaren.

Stilte in de binnenwereld

Stilte in onze binnenwereld gaat over het ervaren van innerlijke ruimte en openheid. Deze stilte is er altijd, ook als we ons daar niet bewust van zijn. Gedachten en gevoelens komen vanuit stilte en keren daar weer in terug. De buitenwereld en onze binnenwereld zijn nauw met elkaar verbonden.

Innerlijke rust en stilte
De mensen achter de Dag van de Stilte

Inspireren

Vanuit de stiltepijler van de NSG willen wij mensen inspireren om de waarde van stilte te beleven en het belang van stilte uit te dragen. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan een verbonden, geïnspireerde, creatieve en gezonde manier van samenleven en samenwerken.

Team Dag van de Stilte

In elke provincie zetten één of meer vrijwilligers zich actief in voor de Dag van de Stilte. Deze provinciecoördinatoren enthousiasmeren mensen/organisaties in hun provincie om stilte-activiteiten te organiseren en zij plaatsen deze initiatieven hier op de website.

Provinciecoördinatoren promoten de Dag opdat veel mensen er bekend mee raken en kunnen deelnemen. De provinciecoördinatoren vormen samen een team dat de Dag van de Stilte landelijk vorm geeft. Daarnaast zitten er in het team  ‘specialisten’ voor een aantal landelijke taken.