
Eerste Stiltestation langs het Brabants Kloosterpad
Link naar het bericht op LinkedIN
Stel je eens voor dat we meer ruimte geven aan de stilte. Bouwen aan plekken, momenten en eigentijdse tradities die bijdragen aan een cultuur van verstilling. Niet om ons af te wenden van de wereld, maar naar binnen keren om voorbij ons denken verbondenheid te ervaren met onszelf, anderen en het grote geheel.
Brabant als provincie met een ‘slow’-infrastructuur voor wie wil verstillen, vertragen en bezinnen. Zowel zakelijk als privé. In de stad én op het platteland. Met programma’s, plekken, momenten en producten die dat faciliteren en stimuleren. Kleinschalig en betekenisvol. Geworteld in de waarden en tradities van bijna 900 jaar kloosterleven. Met inspiratie vanuit de natuur, de kunsten en de positieve psychologie. Gedragen door lokale gemeenschappen van bewoners, kloosterlingen, ondernemers, culturele partijen, zorg en onderwijs. Het Kloosterpad als langeafstandswandelpad ligt er. De meerdaagse fietsroute is vandaag geopend en het eerste stiltestation ook. In Keent, een natuurgebied in de oude Maasbocht waar natuurontwikkeling, waterbeheer en rewilding hand-in-hand gaan, gelegen aan het Kloosterpad. Een ervaringsgerichte plek met natuur als ingang voor bezinning en contemplatie, waar je even naar binnen kan keren in je hangmat in de Boomgaard of aan kunt sluiten bij een Stilte-in-het-Wild-wandeling. Stilte, niet als de afwezigheid van iets, maar de aanwezigheid van alles.
Stiltestation Keent is het eerste stiltestation langs het Brabants Kloosterpad. De komende tijd zullen er nog meer volgen en daarnaast zullen er ook een aantal landmarks gerealiseerd worden door kunstenaars om de stiltebeleving te verdiepen.
>>>Meer informatie over het Brabants Kloosterpad>
Radio 1 interview
Op zoek naar stilte? "Dit is de beste plek in Nederland"
Datum interview, 6 februari 2025
Wat is de stilste plek van Nederland? Daarvoor moet je nu nog in Dwingelderveld in Drenthe zijn. Bij een verkiezing in 2020 kwam dat gebied als winnaar uit de bus. Inmiddels is de Nederlandse Stichting Geluidshinder bezig met nieuwe verkiezingen. “We willen daar nu ook dorpen en steden bij betrekken”, zegt Erik Roelofsen, directeur van de NSG, bij Spraakmakers.
De geluidsmeter in het natuurgebied in Ruinen slaat ook vandaag uit op 29 decibel. “Als je bij het Centraal Station van Amsterdam loopt, praat je al snel over 60 à 65 decibel”, aldus Roelofsen.
Meer behoefte aan stilte
De directeur van NSG denkt dat we steeds meer behoefte hebben aan rust en stilte, omdat steden volgens hem steeds luidruchtiger worden. “Alles maakt tegenwoordig geluid: auto’s, trams, bladblazers, vliegtuigen en ga zo maar door.”
Spraakmaker Ernst-Jan Pfauth zoekt ook regelmatig de stilte op. “Ik probeer echt momenten van reflectie in te bouwen.Daar komen we in ons drukke leven vaak te weinig aan toe.”
Binnenkort gaat de stichting Geluidshinder weer een nieuwe competitie in het leven roepen, waar nu dus ook naar steden en dorpen wordt gekeken. “Om daar ook rustige of stillere plekken te laten meedoen.”
>>> Link naar het interview>

Artikel Dag van de tilte in De Volkskrant
Naar de Veluwe op de Dag van de Stilte, met de zintuigen wijd open: ‘Stilte is onontbeerlijk en weldadig’
Datum interview, 27 oktober 2024
De laatste zondag van oktober is de Dag van de Stilte. Stilteaanbidders zijn er in allerlei soorten, blijkt op de Veluwe, waar ze bijeenkomen voor een wandeling. ‘Innerlijke stilte kun je zelfs in de buurt van bladblazers ervaren.’
>>> Klik hier voor het gehele artikel >
Foto-credits: Marcel van de Bergh / De Volkskrant
Artikel op De Correspondent:
Echte stilte bestaat niet (dus hou maar op met zoeken)
Datum interview, 19 juni 2024
‘Stilte gaat niet alleen om wat je wel of niet hoort. De vraag is ook: hoe belééf je het geluid en waar focus je op?’ zegt Petra Speelman aan de telefoon. Ze is voorzitter van Stilte Ned.werk, een stichting die mensen helpt ‘de kracht van stilte te ervaren’. En ze is zelf ook fervent stiltezoeker. Als kind al. ‘En toen mijn kinderen naar een basisschool gingen waar een paar keer per dag stiltemomenten werden ingelast, merkte ik wat voor positieve uitwerking dat op de kinderen had. En op de sfeer op school. Dat gunde ik alle kinderen.’ Daarom begon Speelman stilteworkshops te geven op andere scholen.
>>> Klik hier voor het gehele artikel >
landelijk Stilte Uur
Op de Landelijke Dag van de Stilte staan we samen stil bij de Stilte van 11.00 tot 12.00 uur.

stilte activiteiten
Deelnemen aan één van de stilte-activiteiten tijdens de Dag van de Stilte? Bekijk ze hier per provincie.
Activiteiten aanmelden
Wil je een stilte-activiteit organiseren tijdens de Dag van de Stilte? Meld je dan hier aan.

Stilte
De Dag van de Stilte vraagt aandacht voor Stilte.
Wat is Stilte en waarom is Stilte zo belangrijk

Over ons
De Dag van de Stilte is onderdeel van de NSG en wordt georganiseerd door een team vrijwilligers.

Stilte-ambassadeurs
Maak kennis met onze ambassadeurs die het doel en initiatief van de Dag van de Stilte ondersteunen.
