Ssst - een podcast over stilte

‘Ssst, een podcast over stilte’ is een podcast van Joost van Pagée en Marieke van de Ven van audiocollectief Horens. Joost is natuurcoach, maar ook stiltezoeker en beoefenaar. Marieke is geluidskunstenaar. Beiden zijn podcastmakers. ‘Ssst’ gaat over de verscheidenheid van stilte in al zijn vormen en gedaanten. Over het ontbreken van geluid, over het vinden van rust, over aandachtig luisteren, over de natuur en over de kunst van het niets doen of niets denken.

ssst een podcast over stilte

Vanuit persoonlijke interesse en nieuwsgierigheid gaan de makers in gesprek met stiltekenners, kunstenaars, wetenschappers en anderen. Marieke en Joost maken (voorlopig) 4 afleveringen, waarin ze diverse personen spreken.
In aflevering 1 (een verkenning) spreken ze met stilteliefhebber Marielle Griep. Zij was ooit 40 dagen in stilte. Zij weet veel over het ervaren van stilte. Ook spreken ze Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur. Hij weet alles over aandachtig luisteren en over de akoestische stilte. Jozien Wijkhuijs, podcastmaker en journalist heeft juist moeite met stilte. Zij kan niet zonder geluid. Ze is eerder bang voor stilte.

In aflevering 2 onderzoeken we de natuurlijke stilte en gaan met experts in gesprek over stilte in de natuur en hoe zij die stilte gebruiken in hun leven en werk. We spreken met Matthijs Schouten, ecoloog, filosoof en meditatieleraar. Hij geeft onder andere stilteretraites. Kat Mertens is bosbadgids en Merle Bergers maakt parfums van natuurlijke geuren. Het bos en de natuur is haar laboratorium.

‘Ssst, een podcast over stilte’ is een in documentaire-stijl gemaakte podcast gecombineerd met klankkunst & poëzie. De productie is van audiocollectief Horens, die de langlopende serie ‘Wie Wat Bewaart’ maakt in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de podcast ‘Kunst Centraal’ voor het Centraal Museum Utrecht.

Na een persoonlijke crisis en vervolgens een grote doorbraak vond Joost de stilte in zichzelf en met name ook in de natuur.. Vele wandelingen, dwalingen en meditaties verder besloot hij van de stilte zijn werk te maken. Hij begon met het geven van bosbaden en stiltewandelingen en werd natuurcoach. Daarnaast is hij audio- en podcastmaker. Vanuit die hoedanigheid wilde hij ook aan de slag met het thema stilte, maar dan in combinatie met geluid, beleving en verhalen.

Marieke is zijn collega bij audiocollectief Horens. Samen werkten ze eerder ook aan het project Radio Kras (tijdens de Covid-crisis). Marieke werd enthousiast van de ideeën van Joost omtrent deze podcast. Ze laat zich inspireren door geluiden uit haar omgeving. Geluiden uit de natuur of
de stad; een ratelend tandwiel, een vallend glas of het knisperen van zand. Door goed te luisteren naar deze geluiden onderzoekt ze de muzikaliteit en verhalen die in deze geluiden schuilen.

De lancering van de podcast vindt plaats tijdens het Inspirerende Drieluik over Stilte tijdens de Dag van de Stilte zondag 27 oktober in Epe. >>>>> Meer info en aanmelden klik hier.

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds en het Pop-Up fonds ‘s-Hertogenbosch. Met dank aan Amnesty International en Bikking & Blitz.
www.horens.audiowww.hetbosin.nuwww.mariekevandeven.nl
Voor meer info:
joost@hetbosin.nu   0647680393