Stilte

Soms verlang je ernaar. En soms is het te zwaar om te dragen.

Het wandelen over een begraafplaats roept bij veel mensen geen fijne gevoelens op. Het is er vaak zwaar beladen en brengt meestal geen fijne herinneringen met zich mee. Het geeft geen positieve en fijne energie. Dat het ook anders kan, bewijst de wandeling die gemaakt is tijdens de dag van de stilte op Natuurbegraafplaats Hoogengraven in Arriën (Ommen).

De Natuurbegraafplaats Hoogengraven kenmerkt zich door een 25 hectare groot natuurgebied met naaldbossen, heide en stuifzand. Tijdens de wandeling werd er over de goed aangelegde paden gelopen. Natuurlijk in stilte.

Na de wandeling was er ruimte voor koffie en thee in het ontvangsthuis met ceremonie ruimte. Daar konden de deelnemers hun ervaringen delen.

Voor iedereen is de wandeling heel positief verlopen. De kleuren, geuren en geluiden zorgden voor een serene kalmte en de mogelijkheid om naar binnen te keren. En ondanks dat iedereen met een compleet ander doel naar de wandeling is gekomen en de verhalen totaal verschillend waren, bracht de wandeling voor iedereen verlichting, rust en het vermogen om, waar nodig,  los te kunnen laten.

Kortom, een wandeling waar wij als organisatie een heel fijn gevoel aan over hebben gehouden en die wij zeker ook buiten de dag van de stilte opnieuw zullen organiseren.

De bijgaande foto’s geven een impressie van de sfeer in de vroege ochtend.

Monique Kranendonk   monique@hoogengraven.org

Natuurbegraafplaats Hoogengraven
Middenweg 6
7735 KM Arriën