Horen/luisteren in stiltegebieden

– Ken je iemand die vogelgeluiden kan herkennen? Ga met een groep mensen op pad en luister naar de geluiden van vogels en het ruisen van de bladeren.
– Organiseer een stilteconcert in een stiltegebied.

Proeven in stiltegebieden:

Organiseer een picknick in een stiltegebied, vraag iedereen wat mee te nemen, Helemaal leuk als je een kenner van wilde planten inschakelt en een lunch samenstelt met wat je gevonden hebt. Eet smakelijk!

Kijken in stiltegebieden:

Houd je van fotograferen?
Kan de stilte een inspiratiebron zijn voor foto’s?  Ga op pad met je fototoestel en maak de mooiste foto’s in een stiltegebied. Maak je een foto die je wilt delen stuur deze dan naar de Dag van de Stilte. Dan plaatsen we deze met jouw goedkeuren op de website en Facebook.

Houd je van tekenen of schilderen? Ga op pad met je schetsboek of schildersezel en verbeeldt de stilte.

Bewegen in stiltegebieden:

Ga wandelen in stilte of ga met vrienden op stap in een stiltegebied. Wees zo nu en dan eens echt stil… Als de temperatuur het toelaat kun je ook een keer ‘stil’ zitten in de natuur. Zorg dat je warm genoeg blijft.

Beoefen yoga, tai chi of een andere bewegingsvorm in een stiltegebied.

Stiltegebieden hebben fietsroutes. Plan een route die je wilt fietsen.

Kunst in stiltegebieden:

Marjolein Dallinga is een Nederlandse viltkunstenaar woonachtig in Canada. Met haar monumentale werk exposeert ze over de hele wereld.


De natuur biedt zoveel materiaal om zelf aan de slag te gaan kleine of grote kunstwerken te maken. Of maak een amulet. Neem zelf materiaal mee om te binden (geen plastic).
Je kunt ervoor kiezen het werk achter te laten.

Ben je met een grote groep?                   

Stiltecadeaus in stiltegebied

Stilteontdekkingstocht voor volwassenen en kinderen waarop je verschillende soorten stiltecadeaus krijgt. De cadeaus zijn poorten naar stilte om via de zintuigen naar binnen te keren.

Je betreedt in stilte het stiltegebied, een mooie besloten plek,  door onder een poort door te gaan: bord tussen twee bomen o.i.d.

In een stiltegebied allerlei soorten bemande stilteposten creëren waar deelnemers naar toe kunnen lopen om het stiltecadeau in ontvangst te nemen. De man of vrouw bij de post vertelt zacht wat er gaat gebeuren bij de stiltepost. Of de uitleg is op een papier bij de post  te lezen.

 Alleen of per groepje een stiltegebied betreden. Meerdere groepjes tegelijk is ook mogelijk.  Stilteposten aangegeven op een stiltekaart. Stiltecadeaus krijgen duurt bijvoorbeeld vijf minuten. Op iedere stiltecadeaukaart staat bij welke post je of je groepje moet beginnen en welke je daarna gaat bezoeken. Per stiltepost ben je een vastgestelde tijd bezig. Dan door naar de volgende post.  Hierdoor ontstaan er geen rijen wachtenden. Na bijvoorbeeld een half uur verlaten groepjes of individuen het stiltebied en wordt een volgende groep toegelaten.

Eventuele wachtenden voor de poort hebben ook bezigheden. Voorbeelden: een foldertafel, een groot bord waarop stilteobservaties staan, woorden die met viltstift opgeschreven kunnen worden (eventueel op post its), werken aan een gezamenlijk stilteschilderij,  in stilte bellen blazen en de bellen nakijken. De stiltetempel bezoeken waarin symbolen van alle religies staan,  om bij stil te staan en stil te zijn.

Als er weinig bezoekers zijn is de verdeling over de verschillende stilteposten niet nodig en kunnen zij steeds een stiltepost kiezen die vrij is.          

Start Bijvoorbeeld onder een boomHier wordt welkom geheten en instructie gegeven.

Einde Onder een boom, een stiltetekst trekken en erover vertellen, schrijven, tekenen.

Voorbeelden stiltecadeaus:

1  Stille stoelmassage van schouders, rug, nek, armen, handen.

2 Proeverij: Geblinddoekt aandachtig een paar eetbare dingen proeven.

3 Stiltegedichten voorgelezen krijgen.                        

4 Elkaar in de ogen kijken, terwijl je tegenover elkaar op een stoel zit.                                  

5 Natuurtempel, in stilte in de natuur zijn en aandachtig waarnemen met je zintuigen. Als je hoort, ruikt en voelt je ogen sluiten. Ook met gesloten ogen je innerlijke ruimte ervaren.         

6 Stilteconcert Iemand speelt een kort stuk op een verstillend muziekinstrument, of iemand zingt.

7 Labyrint Lopen.

8 Cameraspel Twee aan twee, één is camera, de ander de fotograaf die geblinddoekt de camera leidt naar mooi foto object, één tik op schouder: lens/ogen gaan open, aandachtig waarnemen, twee tikken lens/ogen gaan weer dicht.

9 Parfum maken Van natuurproducten die je fijnwrijft waardoor geur vrij komt, aandachtig ruiken, in beker doen, mengen, naam verzinnen voor het stilteparfum.                      

10 Een geleide meditatie.    

11 Een stiltetekst trekken, daarop reflecteren, over schrijven, vertellen tegen iemand die aandachtig luistert. 

12 Samen gi gung, yoga of andere verstillende fysieke oefeningen doen.

13 Vanuit een hoog punt alles op afstand bekijken: Boomhut, trap, hijskraan…

14 Zelf stille muziek maken: Met natuurvoorwerpen geluiden maken, voorwerpen in een bak met water laten vallen, body percussie…

15 Stiltedans: Beweging op muziek, eventueel met koptelefoon op, van druk naar stil of heel langzaam met kleine bewegingen.

16 Aandachtig in stilte natuurvoorwerpen of bomen voelen.                                                                                    

17 Een stille omhelzing/hug.

18 Een stiltesymbool in de natuur vinden.

19 Met blinddoek lopen, begeleid door iemand.

20 Minuut akoestische stilte door koptelefoon op te zetten die alle geluiden buiten houdt.

21 Een luisterend oor: vertel iets dat je graag wilt vertellen aan iemand die heel stil en aandachtig naar je luistert.