In het weekend van 26 en 27 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht en op de Dag van de Stilte kun je meedoen aan een onderzoek naar hoe je de geluiden om je heen ervaart via de MoSART-app.
Dit is een afkorting van: Mobile Soundscape Appraisal & Recording Technology.

Je kunt de app gratis downloaden (https://mosart.eu/) en je beleving op de plek waar je bent, aangeven.

Je maakt een opname van 30 seconden en beantwoordt dan een paar vragen zoals ‘Wat vind je van het geluid?’ en ‘Wat voor geluiden hoor je?’

Op die manier wordt jouw subjectieve, persoonlijke beleving van het omgevingsgeluid bijvoorbeeld als veel lawaai of stil….geregistreerd.

 De MoSART-app  is een soort dagboek voor soundscapes.

De gegevens die in het weekend van de Dag van de Stilte en de Nacht van de Nacht verzameld worden zijn anoniem.

Ze worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in geluids- en stilte-ervaringen. Ook is het een hulp bij de vraag waar is het nog stil in ons land.

De Nederlandse Stichting Geluidshinder zet zich al vele jaren in voor meer stilte en stille plekken in ons land werkt daarom samen met de MoSART-app.

De MoSART-app wordt ook gebruikt in de zorg om zorgprofessionals bewuster te maken over het effect van geluid op cliënten, rondom bouwwerkzaamheden om geluidsoverlast te verminderen en tijdens festivals om de optimale balans te vinden tussen een levendig feestje en een leefbare buurt.