11:00 Ontdek en beleef HX Hoogcruts – Noorbeek

HX Hoogcruts: het klooster van de 21e eeuw

Bij de kruising van wegen tussen Margraten-De Plank en Noorbeek-Slenaken ligt in de gemeente Eijsden-Margraten een rijksmonument van grote historische waarde: Klooster Hoogcruts. Na een verwoestende brand op 6 september 1979 was het jarenlang een ruïne. In 2011 werd deze gekocht door Stichting het Limburgs Landschap. Vanaf dat moment is er fors ingezet op renovatie. Die klus is zeker nog niet af. Maar er zijn wel al voldoende mogelijkheden voor een bijzondere programmering. HX hoogcruts heeft de ambitie het klooster van de 21e eeuw te worden. Met respect voor het verleden worden de oude functies van dit klooster vanaf nu op een eigentijdse manier ingevuld. Met als stip op de horizon dat HX hoogcruts een nieuw Euregionaal centrum wordt voor reflectie op de maatschappij van nu en de zoektocht naar de samenleving van de toekomst.

Een proces, stap voor stap. Daarbij focussen we ons vooral op ontwikkelingen in de kunst, cultuur, natuur en technologie. HX hoogcruts is bij uitstek een plek om bovengrondse trillingen binnen die vier thema’s waar te nemen, te tonen en zelf op te roepen. HX hoogcruts wordt daarmee een blijvend evoluerend en lerend platform en vooral ook ontmoetingsplek. Een dynamisch venster op de wereld. HX hoogcruts draait om beleving van nieuwe verhalen, ontstaan uit het bekende en onbekende, het lokale en globale. Een inspirerende plek, kortom, waar een afwisselend, kwalitatief aanbod en de veranderingen in de seizoenen het ritme bepalen.

Op de dag van de stilte krijgt u de kans HX Hoogcruts te ontdekken en te beleven. Op zondag opent het klooster haar deuren voor een rondleiding, een toelichting op de installatie Madonna HX Hoogcruts door beeldend kunstenaar Wim Mestriner, een muzikaal intermezzo en vervolgens een rondleiding van ca. 1 uur door het klooster.

Een nieuwe werkelijkheid door Wim Mestriner.
Wim Mestriner onderzoekt in zijn dagelijkse gedachtegang hoe hij zijn belevingswereld opnieuw kan rangschikken.
Hierin gaat hij een dialoog aan met diverse beeldmaterialen die in eerste instantie geen enkele relatie met elkaar hebben.
Door diverse beeldfragmenten met hun primaire oorspronkelijke betekenis opnieuw te rangschikken ontstaat er een nieuwe werkelijkheid.

Bij Wim Mestriner loopt religie als een rode draad door het leven evenals in zijn werk.
Opgegroeid in een katholiek gezin heeft hij verbondenheid en saamhorigheid gekend. Dat voelde veilig, niet dat wij de kerk plat liepen, maar in die tijd was iedereen er voor elkaar bij vreugde en verdriet. Die tijd heeft helaas plaats gemaakt voor egoïsme, macht en een ontevreden gejaagd leven met de daarbij komende maatschappelijke ongemakken. Dat is jammer.

In zijn collages vindt hij rust en kan hij voor zichzelf een wereld creëren die hem geborgenheid geeft. Als kunstenaar heeft hij dit nodig om zich zoveel mogelijk te onttrekken van een wereld die voor hem ongrijpbaar is geworden.
Zo heeft ook de geschiedenis van het klooster Hoogcruts hem doen inspireren om zijn collages en ruimtelijk werk opnieuw te rangschikken tot een nieuwe belevingswereld.

https://www.hxhoogcruts.eu/
http://www.beeldentuingaleriemestriner.nl/

Locatie activiteit
HX Hoogcruts, Hoogcruts 47, Noorbeek

Kosten
Vrije gave.
Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de Dag van de Stilte wordt altijd op prijs gesteld.

Aanvang om 11.00 uur

Aanmelden is noodzakelijk, via een e-mail naar info@hxhoogcruts.eu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.