meditatieve stilte wandeling Grenspark

14:00 – 16:30 Meditatieve stilte-belevings-wandeling in Grenspark Kalmthoutse Heide – Ossendrecht

Tijdens deze excursie geniet u in stilte van de natuur. Luistert u naar de vogels en het ruisen van de bomen. Ervaar deze unieke beleving en wandel mee. Uw gids laat u de omgeving vanuit een ander perspectief beleven.

Wandelen in serene stilte

Frans van der Lem houdt sinds enige jaren belevingswandelingen. Bedoeling van de wandelingen is dat de deelnemers de natuur intensief ervaren. Om de beleving te versterken, komen alle zintuigen aan de orde, maar ook momenten van stilte en meditatie.

Frans werkte vele jaren als SPV (Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige) bij GGZ WNB. Toen hij stopte met werken leek het hem ideaal om een activiteit te zoeken in de buitenlucht. Tijdens zijn tochten in de buitenlucht had hij vaak ervaren dat hij in een meditatieve stemming kwam. Hij begon met het volgen van de gidsenopleiding en stelde zichzelf de vragen: wat spreekt mij het meeste aan als ik in de natuur ben en waardoor word ik geïnspireerd? Hij herinnerde zich een intensieve zintuigelijke ervaring uit zijn jeugd toen hij een gezin voor het eerst met de zee liet kennismaken. Daarnaast wilde hij ook de deelnemers laten kennismaken met een aandacht en meditatietraining om beter te leren luisteren naar hun lichaam en gevoelens.

Inmiddels heeft hij meermalen stiltewandelingen gehouden die zijn opgebouwd uit zijn jarenlange ervaring. Het verschil met een reguliere wandeling is dat de ‘stiltegids’ contact houdt met de individuele deelnemers en met de groep als geheel. De gids stimuleert de wandelaars om in verbinding te blijven met de ervaringen en bewegingen van hun lichaam en tegelijkertijd contact te houden met de omgeving. Hij legt uit dat het de bedoeling is om de tocht intensief te beleven: geuren opsnuiven, ogen en oren de kost geven als het kan proeven en voelen. Rustig wandelen, je voeten voelen, luisteren naar een snelstromend beekje en de ruwe schors van een boom voelen. Ook hoort een liggende meditatie bij de tocht.

Gids: Frans van der Lem voor Grenspark Kalmthoutse Heide
Vooraf inschrijven verplicht via: fransvanderlem@home.nl
Maximum aantal deelnemers: 15
Zorg voor stevige wandelschoenen en soepele behaaglijke kleding, bestand tegen weer en wind.

Locatie activiteit
Poort Volksabdij – Brasserie Abdijbos – Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 199 – 4641 RM Ossendrecht.
Verzamelen op de parkeerplaats bij de informatieborden nabij de ‘Brasserie Abdijbos’.

Kosten
Geen.
Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de Dag van de Stilte wordt altijd op prijs gesteld.

Begintijd: 14:00 uur
Eindtijd: 16:30 uur

Aanmelden is noodzakelijk, via een e-mail naar fransvanderlem@home.nl.