10:00 – 13:30 Eer de rivier en het strand – Altena

Beleving van de 11e Dag van de Stilte, op zondag 31 oktober van 10.00-13.30 uur, tijdens een wandeling van de Gevangenpoort naar het Oudendijksegat in Woudrichem.

Ik zou het fijn vinden als er mensen bij komen die dat met mij willen mee beleven. Net als de vroegere Germanen, Kelten en Romeinen, ervaren we de macht en de heiligheid de rivier en de oever, zoals wij zwerfafvalopruimers dagelijks beleven. In stilte eren we de rivier en het strand.
Wie dat wil, kan de schoenen uitdoen. Na een inleidend gesprek wisselen we de laatste woorden met elkaar. We lopen dan zwijgend en liefst op blote voeten langs de oever van de Boven Merwede tot aan het Oudendijkse gat. Onderweg mag je een voorwerp oprapen waarvan je onder de indruk bent en meenemen. In de door de rivier gevormde kuil leggen we de voorwerpen in een cirkel, nemen er rondom heen plaats en worden nog stiller dan stil. We bewonderen elkaars voorwerpen en laten tot ons doordringen, wat het belang en de betekenis is van deze plek. We willen de ontheiliging herstellen die mensen aanrichten in de natuur. We zijn dankbaar dat we mogen genieten van dit stuk natuur. We bezinnen ons erop, wat er met deze plaats gebeurt. Wat betekent het, dat er afvalstoffen in de rivier geloosd worden. Wat richten primitieve, kortzichtige en op directe behoeftebevrediging gerichte vissers en recreanten aan, door sporen na te laten in de vorm van peuken, flesjes, bierdoppen, blikjes, hondendrollen, roerstokjes, vispluis, haakjes, kunstaas, snoeppapiertjes, bakjes met voedselresten, lollystokjes, zakken, mondkapjes, chipszakken en nog veel meer. Er wordt zelfs vuurwerk afgestoken en vuren gestookt, waarin plastic en glas gegooid wordt, waarna er massa’s houtskool, scherven, spijkers, schroeven en andere troep achter blijft. Elke week zijn we met een paar mensen bezig om de ongerechtigheden op te ruimen.
We lopen weer terug naar de Vestingstad, die samen met de andere werken van de Hollandse Waterlinie dit jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst is. We trekken de schoenen weer aan en zijn te gast bij boekwinkel Tante Bethje in Woudrichem. Er mag eindelijk weer gesproken worden. We kunnen daar koffie of thee krijgen. We mogen elkaar vertellen wat we beleefd hebben.
De activiteit wordt gratis aangeboden. Er wordt slechts een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de organisatie van de landelijke organisatie.

Locatie activiteit
Gevangenpoort, Kerkstraat Woudrichem vesting, gemeente Altena

Kosten
Geen.
Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de Dag van de Stilte wordt altijd op prijs gesteld.

Begintijd: 10:00 uur bij Gevangenpoort tot na evaluatie bij boekhandel Tante Bethje omstreeks
Eindtijd: 13:30 uur

Aanmelden is noodzakelijk, via een e-mail naar j.a.m.korthout@planet.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.